četvrtak, 10. rujna 2015.

Brod koji se zove: "Voljeti"...




Što je čovjek nego brod ljubavi, stvoren za putovanje tajnovitim oceanima kreacije koji se otkrivaju pred našim očima u trenutku kada ih napokon otvorimo i bez straha se zaputimo u nepoznato. Nikada ljepota jednog broda ne može biti shvaćena u svojoj svojoj monumentalnosti ako njegova jedra ostanu skupljena u sigurnoj luci prosječnosti. Doista, sigurni lukobrani zaštite skrit će brod od vjetrova i oluja koje sobom nosi svako putovanje. No, u toj luci, neće biti niti ushićenja otkrivanja niti zadovoljstva spoznaje. Jer, brod je stvoren za plovidu; samo kada se zaputi na tajnovite pučine koje sobom nose izazovi, otkriti će nove obale uspjeha i sresti druge brodove koje nikada ne bi ugledao u luci. 
Katkad, strahovite oluje straha i predrasuda lomiti će njegova jedra energije i bacati ga na mora razočarenja i izgubljenosti. No tada, nakon orkanskih vjetrova, koji su i pored sve svoje snage samo prolazna igra uma, ukazat će se bonaca sigurnosti i obzor će poprimiti nevjerojatnu ljepotu beskonačnosti, jer brod ispunjava svrhu zbog koje je i sazdan. Putovati, putovati, putovati. Istraživati nove oceane i nove obale. Sve predivne predjele i brodove koje nikada ne bi uočio kroz suženi vidokrug luke. Naš brod ljubavi upravljan je kako jedrima, tako i kormilom.Energija, ono što je neprolazno u nama, ono što niti jedan orkan ljudske gluposti i nerazumijevanja ne može skrenuti s puta manifestacije u realnosti uvijek je presudna snaga vjetra koja puni naša jedra i potiskuje brod ljubavi na svako putovanje koje odaberemo. I niti jedna udaljenost nije nedohvatljiva i niti jedan cilj ne može ostati neotkriven. Jer, mi smo sami pogonsko gorivo tog vjetra i neuništiva prirodna sila, samoobnavljajuća u svakom osmjehu, svakom dodiru punom topline i u svakoj riječi zahvalnosti i poticaja koje uputimo nakratko svakom brodu koji nas susretne na oceanu svijesti, plovi jedno vrijeme uporedo s nama, a kasnije se otisne na neke druge struje, osnažen i prelijep za spoznaju da nije sam na pučini, da jedino putovanjem i susretima može uočiti svu svoju nevjerojatnu snagu i pronaći ono za čim traga. Obale ispunjenja. 
Katkad, brodovi koji se susretnu na valovima, nošeni snagom vlastitih energija, prepoznaju jedni druge kao prelijepi odraz istih jedara, istih savršenih linija palube i sličnih navigacijskih karata putovanja koje su zacrtane i prije samog stvaranja broda i udruženi stvore neuništivu armadu koja će pronaći put iz guste magle osamljenosti i zajedno zaobići opasne hridine sumnji i zabluda. Ovakvi brodovi pronalaze skrivene otoke vječnosti jer imaju istog kormilara. Taj kormilar, iskonski mornar svjetlosti kojemu niti jedan ocean nije tajna, a niti jedna obala ostvarenja predaleka, naziva se ljubav. On će sigurnom rukom spoznaje usmjeriti energiju jedara uvijek u smjeru koji je najpovoljniji i koji će svako putovanje učiniti neponovljivim zadovoljstvom i svaku plovidbu začiniti egzotičnim okusom avanture. Ovako zajedno, udruženi istom energijom i istim kormilarem, brodovi ispunjavaju temeljni cilj postavljen iz bića stvoritelja još dok je kreirao sve prelijepe oceane svemira u dalekim praskozorjima stvaranja. Voljeti. 
A svega toga ne bi bilo da su brodovi ostali u lukama, sputani na privezištima čeličnim okovima straha.
Autor: Darko Balaš

Nema komentara:

Objavi komentar